Ντελιβεράδες πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας για απεργία


Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας - Ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 11 Ιουνίου
Έξω από το υπουργείο Εργασίας παρέμειναν για αρκετή ώρα σήμερα οι ντελιβεράδες της Αθήνας σε μια πρωτοφανή απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου 500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να κατατεθούν τα αιτήματά τους. Μετά το πέρας της συνάντησης, ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 11 Ιουνίου.

Οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από τη Βουλή, σήκωσαν πανό και άναψαν καπνογόνα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Στη συνέχεια αποχώρησαν, κατευθυνόμενοι προς το Πεδίον του Άρεως.

Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου κάλεσε σήμερα όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο του delivery και των courier να μην εργαστούν ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην επιλέξουν τη λύση της κατ' οίκον παραγγελίας αλλά να προσπαθήσουν για μια ημέρα να καλύψουν με «ίδιες δυνάμεις» την παραγωγή φαγητού.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

- Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

- Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

- Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

- Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.


«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν "τα παπιά με τα παιδιά" ή μας φέρονται λες και είμαστε "τα παιδιά για τα θελήματα". Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του "Δεν πληρώνω". Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες). Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση

Διαβάστε επίσης: 

Η Σκλαβενίτης έδωσε αυξήσεις έως 47% στους χαμηλόμισθους

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment