Ρύθμιση-ανάσα για μικροοφειλέτες


Τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών περίπου 500.000 μικρο-οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και σε 120 δόσεις, θα δίνουν αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή».

Η ρύθμιση, κατά τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει και το κούρεμα των προσαυξήσεων, το οποίο θα είναι αντιστρόφως ανάλογο των δόσεων. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, δεν έχουν την δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των παλαιότερων οφειλών τους. 

Η ρύθμιση για τις παλαιότερες οφειλές αφενός θα τους επανεντάξει στο σύστημα, αφετέρου θα βοηθήσει τη συνέπεια όσον αφορά στις νέες εισφορές, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία θα ωφεληθεί τα μέγιστα ο ΕΦΚΑ παρουσιάζοντας ακόμα καλύτερη εικόνα εσόδων, κάτι που αποτελεί για φέτος το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη ρύθμιση χρεών ασφαλιστικών οφειλών υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

- Ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς περιορισμό
- Έμποροι, ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που θα μπορούν να έχουν:

- Αποπληρωμή του χρέους σε -έως- 120 δόσεις.
- Κούρεμα προσαυξήσεων (όσο λιγότερες δόσεις, τόσο μεγαλύτερο κούρεμα)
- Εφάπαξ καταβολή με ολική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων 
- 60 δόσεις με μείωση κατά 75% των προσαυξήσεων
- 120 δόσεις με μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων. 

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά οφειλές μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς θα υπήρχε κίνητρο αθέτησης νέων οφειλών. Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στα πάγια σχήματα ρυθμίσεων. Παράλληλα, δεν υπάρχει περιορισμός στο να μπαίνουν στον νόμο όσοι έχουν ήδη ρύθμιση. Η ρυθμισμένη οφειλή μένει ως έχει στο νέο σχήμα ρυθμίσεων και ρυθμίζονται οι υπόλοιπες οφειλές. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει και μια ένεση ρευστότητας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το προς ρύθμιση συνολικό ποσό φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment