Σχέδιο για μείωση στους λογαριασμούς και οι αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος


O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε ότι η χρέωση των ΥΚΩ θα μηδενιστεί μέχρι το 2020 λόγω της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό ενεργειακό δίκτυο, ενώ θα μειωθεί και το ΕΤΜΕΑΡ εξαιτίας της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Ακόμη ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και άμεση αναδιάρθρωση των κλιμάκων για τους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Τσίπρας απέδωσε το γεγονός αυτό στον βαρύ φετινό χειμώνα και κατ' επέκταση στη μέση αύξηση κατανάλωσης κατά 9% που οδήγησε σε επιβαρύνσεις λόγω της υφιστάμενης κλίμακας χρεώσεων της ΔΕΗ.

Υπογραμμίζεται ότι, οι χρεώσεις αυτές εφαρμόζονται στον πελάτη ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εντάσσονται οι ακόλουθες υπηρεσίες: 
• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο. 
• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες. 
• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Όσο αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, εξετάζεται η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και στη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος, χωρίς όμως να διαφοροποιηθούν τα οριζόμενα όρια κατανάλωσης για κάθε περίπτωση ευάλωτου καταναλωτή. Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο υπερβούν το όριο κατανάλωσης που αναλογεί στην κατηγορία τους θα πληρώνουν μόνον τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες, με βάση το κανονικό ισχύον τιμολόγιο ρεύματος δίχως να σταματήσουν να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής, ενώ το περιβάλλον και η προστασία του είναι απαραβίαστη προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε να γίνουμε πολλαπλός ενεργειακός κόμβος. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια. Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα».

Παρολαυτά ο κόσμος δεν πείθετε και θεωρεί τη ΔΕΗ μια πελατειακή ΔΕΚΟ η οποία δεν έχει δεχθεί καμία μείωση μισθών(μόνο κάτι επιδόματα που προκαλούσαν γέλιο)  όπου ο καθένας αμείβεται με υψηλό μισθό την ώρα που νεοι με πτυχίο αμείβονται με 480 ευρω. Πλέον μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταφεύγει σε ιδιτωτικές εταιρίες ηλεκτροδότησης για να έχουν 10-20% φτηνότερο ρεύμα.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment